Published On: 24 juni 2020

Toen ik net was afgestudeerd van HBO MER was ik zoekende naar wat ik wilde. De makelaardij had mij altijd getrokken, maar daar waren elf jaar geleden geen mogelijkheden in. Toen ik breder ging kijken, kwam ik uit op de functie van Inkoper, waarbij ik op mijn 22e de inkoop mocht gaan vormgeven en alle kansen mocht pakken aangezien er nog geen inkoopafdeling was. Dat is tegelijkertijd ook heel kenmerkend voor bedrijf. Laat zien wat je kan en wat je in je mars hebt en dan komt er heel veel op je pad.

Helemaal in het begin organiseerde de afdeling verkoop ook zelf de inkoop en vierden we een feestje als aan het einde van de week weer een vrachtauto wegreed. Op een gegeven moment kwam er een logistieke collega bij die de organisatie van het logistieke gedeelte ging opzetten. Het was het begin van de afdelingen. Voor mij was het nieuw, maar door te doen en door kansen aan te grijpen heb ik het van mijzelf geëigend. De afdelingen groeiden door, waaronder ook de afdeling Inkoop. Op een gegeven moment gaf ik leiding aan een team van acht, waarbij mijn functie best wel was veranderd. Dan ga je meer naar de rol van manager en heb je minder de focus op de inhoud en het commerciële stuk. Uiteindelijk heb ik toen de keuze gemaakt om verder te focussen op de inhoud en écht het geld verdienen door middel van strategisch inkopen. Op dit moment ben ik naast de rol van Inkoper ook bezig met business development en new business. Dit om te weten wat er gaande is in de markt, wat er te koop is en zodoende nieuwe klanten te kunnen blijven inspireren.

Wat maakt Green Solutions volgens jou succesvol?

Als organisatie zijn we daadkrachtig en hebben we korte lijnen. Vroeger in mijn eerste jaren noemden wij onszelf de speedboot in de branche. We geven gas en proberen altijd met de juiste dingen bezig te zijn! Wanneer is een olietanker de bocht om en wanneer is een speedboot de bocht om; dat is een groot verschil. Daarentegen rennen we niet zomaar rondjes. We hebben veel kennis in huis, denken goed na en blijven kritisch kijken naar hoe we verder kunnen komen en dingen steeds beter kunnen doen, ook ten opzichte van de concurrentie. Naast dat we een commercieel bedrijf zijn, hebben we de focus op de medewerkers. We kijken naar elkaar om en hechten aan persoonlijke ontwikkeling. Iedereen doet er toe met zijn of haar talenten en moet dat ook zo voelen. We vieren feestjes met elkaar, maar leven ook met elkaar mee als het lastiger gaat. Iedereen heeft zijn/haar tekortkomingen, maar we maken dat wel bespreekbaar en denken na over hoe we elkaar daarin kunnen aanvullen.

Tip van Christiaan

Zelf ben ik hier begonnen na mijn HBO opleiding, waarbij deze branche eigenlijk mijn tweede keuze was. Nu elf jaar later heb ik nog steeds ruim voldoende uitdaging. Zoek je een plek waar je je wil vestigen en waar je je wil ontwikkelen, ben je leergierig, commercieel, een beetje gezellig en praktisch? Wees welkom!